Dansul, limbajul secret al sufletului
11 May, 2021

De curând, pe 29 aprilie, pasionații de dans au sărbătorit Ziua Internațională a Dansului. Din 1982, în fiecare an, unii dintre cei mai cunoscuți dansatori și coregrafi ai lumii – Maya Plisetskaya, Maurice Bejart, Akram Khan sau Israel Galvan – trimit mesaje și marchează, la rândul lor, această zi aflată sub patronajul UNESCO.
„Dansul, limbajul secret al sufletului”, așa cum l-a numit Martha Graham, are un mod de manifestare universal ce rupe barierele dintre oameni și culturi, este o activitate care nu doar că permite o descărcare a emoțiilor prin artă, ritm și trăiri dar este și extrem de benefică pentru a ne menține în formă.
La Qreator by IQOS, dansul și-a găsit mereu un loc special prin prezența acestei arte la evenimentele noastre. Din acest motiv, marcăm și noi cu un articol dedicat dansului contemporan, o formă artistică ce rămâne actuală mai ales prin reinventarea constantă.
Dansul contemporan își are rădăcinile la începutul secolului 20, când Isadora Duncan a părăsit baletul clasic în favoarea unui limbaj mai fluid al mișcării. Dansul, în viziunea artistei, trebuia să fie mai puțin despre rigorile tehnicilor formale din balet și mai mult o expresie fizică a emoțiilor, cu o estetică specifică – și nu este de mirare faptul că a luat ca sursă de inspirație oceanul pentru acest nou stil de dans.
Denumit pe atunci „dans modern”, stilul a atras mai mulți dansatori și coregrafi, dornici să experimenteze această nouă modalitate de expresie a sinelui. Printre aceștia s-a aflat și Martha Graham, care avea să transforme dansul modern în stilul pe care astăzi îl numim „contemporan”.
Martha Graham a redefinit dansul modern, iar tehnica ei încă este predată în școli din întreaga lume. Printre cei cu care a lucrat se numără Alvin Ailey și Merce Cunningham, considerat părintele dansului contemporan, dar și baroneasa Batsheva de Rotschild, care a pus bazele unei celebre companii de dans din Israel.
De altfel, în Israel există unele dintre cele mai apreciate școli și companii de dans contemporan din lume în acest moment, unde coregrafi precum Inbal Pinto, Noa Wertheim sau Ohad Naharin au inventat limbaje și tehnici noi de dans, prin care au adus celebritate acestui stil de expresie artistică.
Dansul contemporan înglobează toate stilurile de dans, de la jazz până la hip-hop, breakdance și chiar balet, însă nu are un set de reguli, tot așa cum nu are o tehnică unică. Ceea ce face special acest stil este filosofia sa aparte prin care dansatorii își conectează mintea, corpul și emoțiile pentru a transforma în mișcare propria personalitate.
E o formă abstractă de dans, în care dispare decorul similar spectacolelor de teatru, ba chiar și nevoia de a exprima, prin mișcare, o anumită poveste. Chiar dacă urmează precis o coregrafie creată anume, fiecare reprezentație este unică, irepetabilă, tot așa cum este amalgamul de emoții, stări și expresii ale dansatorilor de pe scenă, dar și al spectatorilor.
Dansul contemporan, așa cum e predat la cursurile dedicate, ne ajută să intrăm în contact cu emoțiile și expresiile propriului corp, însă orice formă de mișcare asociată cu muzica e mai mult decât benefică. Și nu trebuie să ne crezi pe cuvânt: alege unul dintre cântecele tale preferate și vezi dacă n-ai chef să te ridici și să dansezi! Chiar acum, de ce nu?!