Interviurile IQ: Tudor Giurgiu
03 Mar, 2020

Tudor Giurgiu este unul dintre cei mai cunoscuți români din industria cinematografică. Regizor, producător, părinte al TIFF-ului, cel mai important festival de film din regiune, promotor și pasionat de filme, dar și curator al Institutului Qreator. Am stat de vorbă despre munca lui în acest context și, desigur, despre creativitate.
Pe foarte scurt, acest interviu ar putea fi rezumat așa: IEȘI DIN ZONA DE CONFORT!
Cum ți se par Qreator și Institutul Qreator după primul an în acest proiect?
Dacă s-ar putea măsura energia fiecărui loc, vibrațiile, energia spațiului Qreator, atunci când a demarat acest proiect, și la cum se simte acum, e o diferență de la cer la pământ. Mi se pare că e un loc care mustește de creativitate în toate formele ei, de la oameni tineri care trimit demo, proiecte, la workshop-uri, seri de film, lansări, expoziții – toate astea mă duc cu gândul la începuturile mele și la Bucureștiul ăla aproape trist și fără nici un astfel de loc.
Sigur mi-ar fi plăcut să am și eu un Qreator, să mă pot manifesta și unde să întâlnesc oameni faini. De altfel, si asta e foarte special acolo, că e un loc de întâlniri și un loc unde cunoști oameni din mai multe industrii creative – fashion, teatru, film, muzică, literatură – e o confluență de gânduri, idei, energii fantastice.
Care sunt direcțiile pe care ai ales să te concentrezi în cadrul Institutului Qreator?
Am încercat în primul rând să obișnuim oamenii din lumea filmului să vină să-și prezinte proiectele, cu avanpremieră pentru public și presă, să se obișnuiască cu ideea că aici poți avea parte de o discuție relaxată, informală, care nu se poate compara cu atmosfera unei săli de 400 de locuri în care ești mult mai puțin tentat să pui întrebări atunci când echipa filmului se află în fața ta.
Am reușit să amenajăm un spațiu foarte bun pentru vizionarea filmelor, cu 60-70 de locuri și aparatură nouă pentru proiecții, iar ambianța e foarte plăcută, potrivită pentru Meet & Greet cu echipa filmului.
Acum, de exemplu, pregătim Gopo și vom organiza un eveniment acolo pentru cei nominalizați, plus proiecțiile lunare de film și altele.
Locul e deja pus pe hartă, trebuie doar să continuăm noi să-l populăm cu evenimente faine.
Ce pregătești la CineQreator în primăvara asta?
E un eveniment cu proiecție de film în fiecare primă zi de marți a lunii, am avut deja proiecție cu Balanța, iar pentru martie vom avea I Feel Good, filmul care îl readuce în atenția publicului, cu un rol remarcabil, pe Jean Dujardin, la șase ani după ce a luat Oscarul pentru The Artist.
Încercăm să aducem filme care să provoace și să reprezinte, în același timp, o oportunitate unică pentru cei care vin la aceste seri.
Ai mai multe joburi, regizor, organizator de festivaluri, producător, distribuitor de film, ca să numesc doar câteva. Pentru fiecare îți e necesar un mindset special și o formă aparte de a fi creativ. Cum îți exersezi tu creativitatea?
Nu am o rutină, o rețetă, dar îmi stimulez creativitatea prin citit, observat, ieșit în lume, evadat din rutina zilnică. Probabil că cel mai mare risc pentru cineva care are nevoie de creativitate este să rămână încastrat într-o rutină de lucru și de viață care nu-i dă ocazia să facă ceva nou, diferit, ori să nu se întâlnească și cu alți oameni, să nu aibă provocări noi. Lecturile, filmele, documentarele... Uite, am văzut acum, recent, un documentar care a fost și la Oscar, despre albine, minunat, din care am aflat multe lucruri neștiute, dar care spune multe și despre sensul vieții.
Anul trecut, la final de noiembrie, am fost la New York vreo câteva zile, un oraș atât de special care te provoacă zi de zi. Stăteam undeva în Tribeca, aproape era cartierul Little Italy și vedeam cozi peste tot la colțuri de stradă, la niște bodegi, și nu înțelegeam de ce. Am fost curios și am citit mai apoi că Netflix era în campanie de promovare cu Irishman și două zile au luat vreo 20 de astfel de locuri, le-au redecorat ca în anii din film, au dat gratuități la diverse produse dacă spuneai o parolă cu replici din filme, o uriașă campanie de BTL.
Cum spuneam, dacă te uiți un pic în jur, e imposibil să nu observi tot felul de lucruri. Tot ce trebuie să faci e să le lași să-ți trezească curiozitatea, să vrei să citești mai mult, să afli, să te informezi.
Ca să revenim spre Institutul Qreator și partea de mentorat, ce sfat ți-ar fi plăcut să primești la începutul carierei tale?
Cel mai bun sfat pe care l-am primit eu atunci... Eram în ultimul an de facultate și Mircea Veroiu îmi tot spunea să plec din țară, că n-o să apuc să fac filme aici. Nu am ascultat acest sfat, evident, dar tot cred că a fost printre cele mai bune primite, un îndemn de a ieși din zona de confort. Mă bucur mult când văd copii care termină liceul și se duc afară să studieze, cu burse, să vadă, să învețe, să iasă din zona de confort.