NOAPTEA MUZEELOR REVINE LA QREATOR!
08 May, 2019

Pentru al doilea an consecutiv, Qreator se află pe harta CULTurală din Noaptea Muzeelor, pe 18 mai, sub conceptul #QreateMotion.
După ce anul trecut am redefinit idea de muzeu, în acest an îmbinăm din nou arta și tehnologia într-o expoziție inedita: Romanian Living Paintings: 31 de opere ale unora dintre cei mai cunoscuți pictori români vor prinde viață, animate pe muzica lui Silent Strike.
Vom prezenta câteva dintre picturi și pe autorii lor pe blogul Qreator până la eveniment, iar pe 18 mai, la Noaptea Muzeelor, vă așteptăm la expoziție ca să vedeți cum prind viață.
Cel mai bine reprezentat în această expoziție este Octav Băncilă, cu șase picturi.
Octav Băncilă s-a născut la Botoșani, în 1972, a studiat artele la Iași, apoi la München, și este considerat cel mai de seamă reprezentant al realismului social rural din pictura autohtonă. Satul românesc era înfățișat mai degrabă liric și molcom, cu prispe, flori și care cu boi care se mișcau alene, dar Octav Băncilă a ales să redea și luptele țăranilor care-și cereau drepturile, mai ales în timpul Răscoalei de la 1907, dar și munca lor grea de zi cu zi: pe camp, în case, în curți, și nu doar a bărbaților, ci și a femeilor.
Popular în rândul oamenilor săraci și umili, pentru felul realist în care le-a înfățișat existenta din vremurile de început de secol, Octav Băncilă s-a bucurat de apreciere încă din timpul vieții, cu expoziții la Ateneul Român și Sala Dalles.
Foto: Octav Băncilă - Maci.

Un alt pictor prezent în expo Qreator la Noaptea Muzeelor este Ion Andreescu. Născut la București, în 1850, într-o familie (inițial) înstărită, Andreescu a fost răpus de tuberculoză la doar 32 de ani, însă a lăsat moștenire unele dintre cele mai frumoase peisaje, portrete și naturi statice din pictura românească.
A studiat la București, la Școala Națională de Arte Frumoase condusă de Theodor Aman, apoi, după ce a strâns bani din vânzarea unor tablouri și munca de profesor, a plecat la Paris, unde a expus alături de pictori consacrați precum Monet, Renoir sau Manet.
Ulterior s-a alăturat grupului de la Barbizon, o localitate rurală lângă Pădurea Fontaibleau, unde îl cunoaște pe Nicolae Grigorescu, care îi va devein prieten și admirator, declarând că ”Andreescu e cel mai mare artist pe care l-a avut ţara! Dacă ar fi trăit ar fi devenit negreşit marele nostru artist naţional”. De altfel, în semn de omagiu, Nicolae Grigorescu a realizat tabloul Andreescu la Barbizon, operă pe care o puteți admira, animată, și la expo Qreator de pe 18 mai, în cadrul Noaptea Muzeelor 2019!
Foto: Ion Andreescu - Țărăncuță cu basma verde

Al treilea pictor despre care vorbim astăzi este Theodor Pallady. Născut în 1871 într-o familie boierească din Iași, are parte de o educație aleasă și este îndemnat de familie să studieze ingineria, întâi la Școala de Drumuri și Poduri, iar mai apoi la Politehnica din Dresda. Aici ia primele lecții de pictură de laErnst Erwin Oehme, apoi pleacă la Paris pentru a studia la Academia de Arte Frumoase. Aiciîl cunoaște pe Henri Matisse, de care îl va lega o caldă prietenie, dar se familiarizează și cu lirica simboliștilor Baudelaire și Mallarmé, lucru care se va vedea și în tablourile sale de la Paris, în care predomină cenușiul.
Expune la Ateneul Român, la Paris și are o prezență notabilă în mai multe ediții ale Bienalei de la Veneția.
Spune despre sine: "Nu sunt modern, sunt din toate timpurile", iar pictura sa vibrează atât prin culoare cât și prin formă.
Foto: Theodor Pallady - Femeie în negru
