Blog

O plimbare prin marile muzee ale lumii!

Pe 18 mai, lumea sărbătorește Ziua Internațională a Muzeelor, prilej de a celebra activitatea acestor instituții care ne îmbogățesc interior, contribuie la viața culturală a comunității, ne păstrează și studiază istoria, obiceiurile și progresul. Potrivit International Council of Museums, există astăzi peste 55.000 de astfel de instituții în peste 200 de țări. Cel mai vizitat, dar și cel mai mare muzeu din lume este Luvrul, iar cel mai vechi este considerat Muzeul Capitoliu din Roma, a cărui primă colecție de artă a căpătat contur în 1417. 

Desigur, tehnologia și digitalizarea își fac simțită prezența și în acest domeniu, iar marile muzee au accelerat aceste procese anul trecut, când multe dintre ele au avut porțile mai mult închise pentru vizitatori, însă colecțiile lor au putut fi admirate din orice colț al lumii, prin intermediul tururilor virtuale. 

Am strâns și noi câteva astfel de exemple și ți le propunem mai jos ca destinații, chiar și virtuale, pentru următoarele tale incursiuni culturale. 

Muzeul Luvru a anunțat chiar la începutul lunii trecute că întreaga sa colecție stă la dispoziția vizitatorilor virtuali. Astfel, 482.000 de opere de artă prezentate de cele opt departamente ale muzeului sunt disponibile online, iar la acestea se adaugă și faimoasele statui din grădinile Tuileries și Carrousel. Printre cele mai cunoscute opere care pot fi astfel admirate se află și lucrarea Mona Lisa a lui Leonardo da Vinci, dar și statuia Venus din Milo realizată de Alexandru de Antioh. 

Institutul Smithsonian oferă acces la colecții incluse în cele 19 muzee din circuitul său, dar și momente inedite din viața locatarilor de la National Zoo. Astfel, peste trei milioane de obiecte pot fi admirate virtual, unele dintre ele chiar în format 3D, pentru o experiență de vizitare virtuală cât mai apropiată de cea din muzeu. Cel mai valoros – la propriu – obiect din colecția Smithsonian este diamantul Hope, evaluat la aproximativ 300 de milioane de dolari. 

British Museum oferă oaspeților acces virtual la colecția sa valoroasă, prilejuind o călătorie în timp, spațiu și culturi printr-un tur virtual impresionant. Printre cele mai importante obiecte păstrate aici se află și Piatra de la Rosetta, una dintre cele mai importante descoperiri arheologice, ce a permis descifrarea scrierii hieroglifice. 

Muzeul Vaticanului permite accesul vizitatorilor virtuali la una dintre cele mai faimoase comori artistice ale Europei. Vorbim despre Capela Sixtină, al cărei tavan a fost pictat de Michelangelo, și despre care Goethe a spus: „Fără să fi văzut Capela Sixtină nu este posibil a-ți forma o idee despre ce este capabil să realizeze omul.” 

Muzeul Victoria & Albert din Londra invită publicul să admire obiecte variate ce stau mărturie creativității umane din cele mai vechi timpuri, de la ceramică chineză la ținute și accesorii semnate de marii designeri, cărți, manuscrise, mobilă și bijuterii. 

Dacă tot sărbătorim muzeele prin vizite (deocamdată) virtuale, n-ar strica să arunci o privire la colecția Google Arts & Culture unde poți descoperi obiecte din peste 2.500 de muzee și case memoriale. 

Iar până pe 23 mai, nu uita de expoziția de la Qreator by IQOS, Milestones Editions, semnată Roman Tolici, pe care o poți vizita la bine-cunoscuta adresă: Aviatorilor 8A. Detalii aici

Vezi și alte subiecte:

HAPPY WORLD FASHION DAY!

08-21-2021

Astăzi, pe 21 august, celebrăm Ziua Mondială a Modei, un demers menit să marcheze pasiunea și preocuparea noastră față de toți creativii din acest domeniu și fantasticele lor creații.

În august, sărbătorim Bucharest PRIDE!

08-13-2021

Este o ediție cu atât mai specială cu cât evenimentul nu a putut fi organizat în 2020, dar și pentru că în acest an se împlinesc 20 de ani de la abrogarea Articolului 200 din Codul Penal.

Ce vrei să descoperi azi?

Qreator

QREATOR.RO este un website operat de Philip Morris Trading S.R.L. Poți accesa acest site numai dacă ai peste 18 ani, ești fumător și rezident în România. Aici vei putea afla informații despre locația noastă, dar și despre magazinul IQOS din cadrul Qreator by IQOS. Produsele noastre nu sunt o alternativă la renunțarea la fumat și nu au fost create ca soluție care să facilizeze renunțarea la fumat. IQOS NU ESTE LIPSIT DE RISCURI. Eliberează nicotină, care crează dependență și este destinat fumătorilor adulți.