UNZIP BY ALEX CHINNECK: VINO SĂ VEZI!
30 Aug, 2019

Săptămâna trecută am deschis la Qreator expo Unzip Your Mind by Alex Chinneck. E șansa unică de a vedea creațiile acestui artist la București!
După succesul colosal de la Design Week în Milano, unde nu mai puțin de 200.000 de vizitatori au interacționat cu creația lui în doar șase zile, Alex Chinneck prezintă la Qreator un showcase al acestei expoziții, dar și o piesă special creată pentru publicul din România.
Clădiri care se deschid cu un fermoar și lasă loc pentru imaginație fără limite? Da, se poate! Vino să vezi, vino să admiri și fă poze, pune-le pe Instagram, adaugă #unzipqreativity la postarea ta și poate îți facem o surpriză: pentru fanii adevărați avem câteva postere super cool în ediție limitată cu autograful artistului!
Dacă nu te-am convins încă, îți redăm mai jos prima parte dintr-un amplu interviu realizat cu Alex și, la final, gândurile sale despre Unzip Your Mind @ Qreator.
Partea a doua a interviului poate fi citită tot pe blogul Qreator, aici.
Ce fel de artist e Alex Chinneck și ce fel de artă crează el?
Q: Presa și publicul te numesc ”sculptor”, tu la fel, dar totuși arta ta este la intersecția mult mai multor domenii: design, inginerie de tot felul, arhitectură, tehnologie, ca să numesc doar câteva, iar operele tale de artă n-ar putea fi definite ca sculpturi, cel puțin nu în termenii cu care ne-au obișnuit educația formală și istoria artei.
Deci ce fel de artist e Alex Chinneck și ce fel de artă crează el?
A: Îmi place să mă refer la mine mai mult ca un artist decât ca un sculptor, mi se pare că această ”etichetă” îmi oferă mai multă libertate.
Ai dreptate, când oamenii spun despre mine că sunt sculptor pare mai degrabă restrictiv, ne gândim doar în termeni de formă și material, proces, tehnică și măiestrie mai mult decât despre idei și libertatea de a crea.
Pe când, ca artist, simt că această libertate este mai puțin limitată, că ideile mele au mai mult loc de mișcare, de explorare și simt că pot să merg în orice direcție. Pot să mă gândesc la orice fel de produs artistic.
Munca mea e, în foarte mare măsură, multidisciplinară, lucrez cu mulți specialiști în tot felul de domenii: construcție, industrie, prelucrarea diverselor materiale – e o listă foarte mare. N-aș alege să lucrez doar eu și cu mine într-un atelier toată ziua, îmi plac colaborările, cred că în felul ăsta, împreună, putem lucra la proiecte și idei mai ambițioase, iar ideile mele, lucrările pe care le fac, sunt imense ca mărime și complexitate, presupun numeroase obstacole pe care doar o echipă multidisciplinară le poate depăși, având expertiză în atâtea domenii.
Cu toate astea în minte, cred că sunt, îmi place să fiu și aș vrea să fiu un artist contemporan care face artă contemporană. Și cred că fiecare artist ar trebui să aibă această dorință de a crea ceva ce lumea nu a mai văzut până atunci, îmi displace ideea că ar exista o ”ramă” a ceea ce este sau ar trebui să fie, să arate și cum să se simtă ori exprime arta.
Îmi doresc să ofer experiențe artistice noi, așa că încerc să nu mă gândesc prea mult în termeni de istoria artei și definiții, dar nici să mă uit exclusiv spre viitor ori să-l prezic cu arta mea. În fapt, ceea ce fac e foarte actual, lucrăm azi ceea ce oamenii văd mâine.
Când lucrăm la ceva, poate trece un an, sau doi, sau chiar trei până ajungem la un rezultat final, e un parcurs uriaș între idee și realizarea ei, e foarte tehnic, mult design și foarte multe chestii administrative, dar ce nu e, de fapt, e artistic. Ideea, da, e, dar procesul de execuție? Nu chiar, acolo e mai mult project management. Deci ceea ce sunt, definirea mea ca artist e mai degrabă o oportunitate de a fi artist și de a rămâne în sfera asta și în timpul procesului de execuție, alături de toate echipele – uneori sunt sute de oameni – cu care lucrez.
(va urma)
***