Blog

UNZIP YOUR MIND – ULTIMA ȘANSĂ!

Sunt ultimele zile ale expoziției Unzip Your Mind la Qreator și, dacă n-ai apucat să ajungi, acum e momentul!

Vreme de aproape o lună, bucureștenii, dar nu numai ei, au putut admira ”live” lucrări semnate Alex Chinneck, sculptor, designer și artist contemporan. Este o ocazie rară pentru pasionați de a (re)trăi cele mai bune momente și unghiuri exclusive ale lucrării expusă de Alex la Milano Design Week și admirată de peste 200.000 de persoane în numai șase zile. Cu ocazia expoziției de la București, am stat de vorbă cu artistul despre lucrările sale, începuturi, eră digitală și neîngrădirea creativității. Astăzi vă prezentăm ultima parte a acestui amplu interviu, iar pe celelalte – 1, 2 – le găsiți, desigur, tot pe blogul nostru!

Q: From the knees of my nose to the belly of my toes. A sprinkle of night and a spoonful of light. Birth, death and a midlife crisis. A bullet from a shooting star. Take my lighting but don't steal my thunder. Growing up gets me down. Telling the truth through false teeth. Blood, sweat and tears with a twist of lemon. Fighting fire with ice cream. Under the weather but over the moon.
Titlurile* pe care le dai operelor tale de artă ar putea la fel de bine să fie potrivite pentru piese de teatru absurd sau pentru tablouri suprarealiste, au umor și autoironie fără să fie neapărat descriptive. Cum inventezi titlurile astea?
*Le-am păstrat în engleză, în original, pentru a nu le altera, prin traducere, farmecul.

A: Îmi place procesul ăsta de a crea nume pentru operele mele pentru că sunt ca o concluzie, ca o încununare a întregului proces de execuție și, de asemenea, încă o portiță creativă pe care pot să ies din acest proces. Toate au sens, cumva, chiar dacă sunt abstracte, îmi place să mă gândesc la ele ca la niște scurte poezii, o replica jucăușă la narațiunea pe care o sugerează lucrarea.
Uite, proiectului cu IQOS din Milano i-am spus ”A sprinkle of night and a spoonful of light” și așa e, o combinație de lumină, pozitivă, optimistă, cu un strop de întuneric, dar numele are și simetrie, rimează, are echilibru și ritm.
Cred că e foarte important să găsești un nume bun pentru opera ta pentru că asta îi conferă personalitate și caracter, e o prelungire, o extensie a operei și a procesului creativ. Și îmi place că uneori și publicul vine cu propriile porecle pentru lucrările mele.

Q: Lucrările tale sunt indisolubil legate de locurile în care le-ai amplasat, prin urmare arta ta nu prea poate fi găzduită într-un muzeu, păstrată pentru eternitate. Mai mult, unele dintre lucrările tale nici nu mai există, fizic, cum ar fi casa făcută din cărămizi de ceară. Cum te simți în legătură cu asta?

A: Mă simt grozav! E un sentiment de ușurare, de finalitate, simt că aceste proiecte sunt complete. Îmi plac aceste lucrări temporare pentru că îți oferă o libertate creativă excepțională, îți permit să lucrezi cu mult mai multe tipuri de materiale decât în cazul celor permanente care, știi, trebuie să… dureze! Lucrările temporare sunt azi aici, mâine dispar, au ceva legat de teatru, de spectacol, și îi fac pe oameni să se grăbească să le vadă înainte să dispară, iluzia și magia experimentate ”live” sunt mult mai fascinante.
E foarte dificil să creezi ceva ce dăinuie, atât din punct de vedere al execuției cât și din cel al conceptului, iar noi documentăm foarte în detaliu fiecare proiect și păstrăm fragmente din ele, cum e și expoziția de la Qreator în relație cu lucrarea de la Milano.

Q: Ai vorbit foarte mult în discuția noastră despre project management când vine vorba despre drumul, adesea complicat, între conceptul creativ și lucrarea finalizată. Care e cel mai dificil lucru în acest proces?

A: E dificil să porți multe pălării: acum poți vorbi cu cineva care face oțel, mai încolo prezinți un proiect autorităților, seara te ocupi de design, a doua zi cine știe ce mai e nevoie, dar cel mai dificil e să porți pălăriile astea pentru mai multe proiecte care se desfășoară simultan, toate considerabil de ample și în diferite locuri din lume. Acum lucrăm la vreo zece proiecte și, oriunde m-aș afla, înseamnă că în alte locuri nu sunt. Jonglez cu foarte multe lucruri și trebuie să fiu atent tot timpul să nu scap ceva, dar, în timp, am reușit să formez o echipă fantastică și, mai ales, să am încredere că unele lucruri sunt chiar mai bine făcute de oamenii din echipa mea decât de mine însumi!

 

Vezi și alte subiecte:

HAPPY WORLD FASHION DAY!

08-21-2021

Astăzi, pe 21 august, celebrăm Ziua Mondială a Modei, un demers menit să marcheze pasiunea și preocuparea noastră față de toți creativii din acest domeniu și fantasticele lor creații.

În august, sărbătorim Bucharest PRIDE!

08-13-2021

Este o ediție cu atât mai specială cu cât evenimentul nu a putut fi organizat în 2020, dar și pentru că în acest an se împlinesc 20 de ani de la abrogarea Articolului 200 din Codul Penal.

Ce vrei să descoperi azi?

Qreator

QREATOR.RO este un website operat de Philip Morris Trading S.R.L. Poți accesa acest site numai dacă ai peste 18 ani, ești fumător și rezident în România. Aici vei putea afla informații despre locația noastă, dar și despre magazinul IQOS din cadrul Qreator by IQOS. Produsele noastre nu sunt o alternativă la renunțarea la fumat și nu au fost create ca soluție care să facilizeze renunțarea la fumat. IQOS NU ESTE LIPSIT DE RISCURI. Eliberează nicotină, care crează dependență și este destinat fumătorilor adulți.